BackupYorum yapılmamış

Merhaba,

Bu yazımızda Veeam 11 ile birlikte uzun zamandır yolunu gözlediğimiz CDP ‘yi inceleyeceğiz. CDP (Continuous Data Protection – Sürekli Veri Koruma) nedir, avantajları nelerdir ve nasıl kurulur?” konularına değineceğiz.

Günümüz iş dünyası talepleri, özellikle Tier-1 sunucular için birkaç saniye kesintiyi bile istememekte olup verinin kayıpsız olarak en fazla 1-5 saniye ile yedeklenmesini talep etmektedir. Continuous Data Protection (CDP) çözümü de bu seviyede, kullanıcılarına çözüm sağlamaktadır. CDP çözümünde Vmware üzerindeki sanal sunucu dahilinde yazılan her türlü veri, en hızlı şekilde uzak merkezdeki Vmware sunucusuna aktarılır.



Normalde kullandığımız Replication yapısı , snapshot tabanlıdır. Bu da kullanmış olduğumuz donanım perfomansları ve bant width’e bağlı olarak minimum 5 ila 15 dakikalık bir RPO ve parçalı yedekleme sağlar.

Cdp ise snapshot bağımsız vSphere I/O filter Api’lerinden faydalanmakta olup anlık replikasyon yapmaktadır.

Ayrıca Replica’da kullanmış olduğumuz Planned Failover,Sure Replica, File-Level Recovery gibi özellikler CDP’de şimdilik bulunmamaktadır.

CDP şuan için sadece vmware sanallaştırma alt yapısında çalışmaktadır. Hyperv desteklenmemektedir.

Esxi versiyon min. 6.5 U2 olmalıdır.
Vcenter gereklidir. Standalone Esxi desteklenmemektedir.

Lisanslama tarafında CDP’yi kullanabilmek için ; Veeam Universal License (VUL) veya soket bazlı lisanslamada ise Enterprise Plus edition gerekmektedir.

Kurulumu:

Test ortamımda aynı vcenter’dan yönetilen 2 ayrı cluster ortamım mevcut.

1. Cluster ortamında 3 adet host bulunmakta olup main sunucular burada yer almaktadır.
2. Cluster ortamımda ise 2 adet disaster için kullandığımız hostlar mevcut.

Vcenter versiyon: 6.7.0 Appliance
Esxi hostlar: VMware ESXi, 6.7.0
Veeam versiyon: 11.0.0.837
Test edilen VM Server: Windwos 2016

Demo olarak kurmuş olduğumuz Veeam 11 sunucuma 1 aylık trial lisansımızı giriyoruz.

Daha sonra vcenter sunucumuzu ekliyoruz.

Vcenter’ımızı ekledikten sonra hostlarımıza IO’ filter Api’lerimizi kurmak için “Manage I/O filters” a tıklıyoruz.

I/O filter’ları kuracağımız cluster’ları seçiyoruz.

Cluster’lardaki hostlara I/O filter’lar kuruluyor.

Hostlarımızı kontrol ettiğimizde Veeam CDP IO Fİlterin geldiğini görüyoruz.

Şimdi ise Backup Proxy ekliyoruz.

Demo ortamı olduğu için sadece Veeam Serverın kendisini proxy olarak ayarlayacağız. Normalde önerilen Disaster tarafı içinde proxy sunucunun ayarlanmasıdır.Yapının büyüklüğüne göre proxy sunucu sayısını arttırabilirsiniz.

Cache için ayrı bir partition ayırarak 5 Gb alan veriyoruz. Yine kullanılacak sunucu sayısı ve türüne göre bu alanı ayarlayabilirsiniz.

CDP proxy’imizi ekledik.

Lisansımızı girdik,Vcenter’ ı ekledik,I/O filter’ları deploy ettik, Proxy’i sunucuyu ayarladık. Artık CDP policy’imizi aktif edebiliriz.

CDP Policy’imize isim veriyoruz.

Test için kurduğumuz Sanal serverı seçiyoruz.

Sanal sunucuyu göndereceğimiz host ve Datastore’u seçiyoruz.

Hem production hemde disaster side için proxy sunucularımızı seçiyoruz.

Schedule Policy’ leri ayarlıyoruz.

RPO: Recovery Point Objective alanında, gerekli RPO’yu saniye veya dakika cinsinden belirtebiliriz.. Minimum RPO 2 saniyedir, ancak CDP politikanız yüksek iş yüküne sahip birçok VM içeriyorsa optimum olmayabilir. Optimum RPO 15 saniyeden az değildir. Maksimum RPO 60 dakikadır.

Schedule: Policy’nin belirli zaman aralıklarında çalışmasını engellemek istiyorsanız, Schedule..’dan gerekli tanımları yapabilirsiniz.

Reporting: CDP politikasına, yeni oluşturulan bir geri yükleme noktası ayarlanan RPO dahilinde hedefe aktarılmazsa bir uyarı veya hata vermesini istiyorsanız Reporting’den gerekli tanımları yapabilirsiniz.

Short-term retention: Kısa süreli anlık geri yükleme noktaları ayarlarıdır.
Enable point-in-time recovery within: Ne kadar süreyle kısa süreli anlık geri yükleme noktalarına dönüş yapabiliriz onu belirtebilirsiniz.

Long-term retention: Uzun süreli geri yükleme noktaları ayarlamalarıdır.

Create additional restore points every: Ne kadar sürede bir restore point noktası oluşturulacağını belirtebilirsiniz.
Keep these restore points every: Alınan uzun süreli geri yükleme noksatınısn ne kadar tutulacağını belirtebilirsiniz.

Enable application-aware processing: Uygulama duyarlı yedekleme alabilmek için Windows Test sunucumuzun erişim bilgilerini giriyoruz. (Sunucu üzerindeki uygulamaların (Microsoft Active Directory, Microsoft Exchange, Microsoft SQL Server vs.. )veri kaybı olmadan düzgün bir şekilde kurtarılması için gereklidir.)

Policy’i tamamlıyoruz.

Sync durumumuz..

Kurulumum tamamlandı…


Not: Esxi hostalara I/O filter kurulum aşamasında “Failed to install VeeamCDP I/O filter on cluster:”, “Operation is not allowed in the current state” hatalarıyla karşılaştık.

C:\ProgramData\Veeam\Backup\Utils altında “I_O_filter_deploymanet” loglarını incelediğimizde sorunun Vcenter ve Esxi hostların Dns kayıtlarıyla ilgili olduğunuz gözlemledik.

Vcenter üzerinde ki hostlar ip olarak ekliydi. Hostların ve Vcenter’ın A kaydı ve Reverse Dns kayıtlarını yaptık. Vcenter üzerine hostları Dns name’leri ile ekleyerek problemi giderdik. Ayrıca Veeam üzerine de Vcenter’ı dns name olarak ekledik.

Faydalı olması dileğiyle… ‘Mustafa Karayılmaz’


Yorum yapan ilk sen ol.

Bir yorum ekle