SQL ServerYorum yapılmamış

Merhaba bu yazımızda anlatacağım konu hepimizin bir gün mutlaka karşılaştığı veya karışılacağı bir durum olan SQL Server SA kullanıcısının resetlenmesi durumudur.

Anlatacağım adımlar SQL 2005, 2008, 2008 R2, 2012, 2014 ve 2016’da çalışır.
Birisi bir SQL sunucusu yükler ve ardından SA kullanıcısı belirlemeden yada yazılıp not alınmadan unutulabilir. Bazı durumlarda SA kullanıcısına fazlasıyla ihtiyaç duyabiliyoruz.

SQL Server, Tek Kullanıcı Modunda başlatma özelliğine sahiptir. Bu modda, Local Administrators grubunun üyesi olan tüm hesaplar sysadmin ayrıcalıklarıyla sunucuda oturum açabilir. Tek Kullanıcı Modunda başlatmak için söz konusu SQL örneği için bir başlangıç ​​parametresi kullanılmalıdır.Tek Kullanıcı Modundayken, aynı anda yalnızca bir kullanıcı bağlanabilir. SQLCMD komutlarını kullanarak bir komut isteminden SQL örneği ile bağlantı kurabileceksiniz.

1- Administrator yetkili Command Promt açalım.

2- SQL Server ın durduralım. ‘ net stop MSSQLSERVER’

3- Bu adımda SQL i /M anahtarını kullanarak başlatacağız. SQLCMD modunda kullanacağımızı belirtelim.’/ M’ anahtarını izleyen giriş büyük / küçük harfe duyarlıdır. Tek Kullanıcı Modunda bağlı olduğunuza dair hiçbir belirti yoktur. ‘ net start MSSQLSERVER /m”SQLCMD” ‘

4- ‘Sqlcmd’ yazıp enter tuşuna basın. Kendinizi numaralı bir istemde bulacaksınız. Bu, varsayılan instance a bağlı olduğunuz anlamına gelir. Belirli bir SQL instance ı belirtmek istiyorsanız, sadece uygun SQLCMD anahtarlarını kullanın. ‘ sqlcmd -SServerName\InstanceName ‘

5- Bu adımda bir kullanıcı oluştumak için Transact-SQL (T-SQL) komutlarını kullanacağız. ‘Recovery’ adında bir kullanıcı oluşturacağız. Şifresini “TempPass!” şekilnde vereceğiz. T-SQL komutlarını kullandığımız için ekranda sadece numaralar olacaktır. İşlem tamamlandı yada hatalı oldu şeklinde bir dönüş olmayacaktır. ‘GO’ komutunu kullanarak ilerleyeceğiz. ( CREATE LOGIN RecoveryAcct WITH PASSWORD=’TempPass!’ ) (GO)

6- Bu adımda kullanıcımıza SYSADMIN yetkisi vereceğiz. Aynı şekilde GO komutu ile ilerleyeceğiz. ( SP_ADDSRVROLEMEMBER RecoveryAcct,’SYSADMIN’ )

7-SQLCMD’den çıkmak için ‘exit’ yazın ve <enter> tuşuna basın. SQL /m komutu olmadan yeniden başlatın bu şekilde tek kullanıcı modundan çıkmış olacaksınız. ( net stop MSSQLSERVER && net start MSSQLSERVER )

8- SQL Management sunucuyu açın ve SQL Authentication ile az önce oluşturduğumuz kullanıcı ile açın.

9- Artık sunucuya erişim sağladınız kullanıcı ekranındaki düzenlemeleri istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur. Günümüzde çok sık yaşanılan sorunlardan birisi şifreleri unutmak veya kaybetmek olsa gerek.

Yorum yapan ilk sen ol.

Bir yorum ekle