• GenelYorum yapılmamış

    default thumbnail

    Merhaba Değerli arkadaşlar, Bu yazımızda Windows 10 işletim sistemi üzerine Hyper-V kurulumundan bahsedeceğiz.
    Gerçi birçoğunuz biliyordur ama Hyper-V nedir basitçe önce bundan bahsedelim.

    Hyper-V microsoft firmasının geliştirdiği bir sanallaştırma platformudur. Bilgisayarınıza kurduğunuzda yada sunucunuza rol olarak eklediğinizde bilgisayarınızın yada rol olarak eklendiği sunucunuzun donanım kaynaklarını paylaşarak sanal makineler oluşturmanıza olanak tanır. Buda size hem donanım kaynağından, hem yerden, hem elektrikten tasarruf etmenizi sağlar, yönetim açısından getirdiği kolaylıkta cabasıdır.

    Sanallaştırma platformları popüler hale gelmeden önce sistemcilerin işi gerçekten zordu. Firmanız çok ciddi maliyetlere katlanarak 1 yada bir kaç adet sunucu alır, tüm sisteminizi bunun üzerinde çalıştırmanızı beklerdi. Siz de mecburen, Domain sunucusu, SQL sunucusu, Dosya sunucusu gibi bir çok rolü üzerinde barındıran bir server kurmak zorunda kalırdınız. SQL üzerinde oluşan bir problemden ötürü yapacağınız değişikliklerden tüm sistem etkilenir, Sunucuyu yeniden başlatmak bile büyük bir problem haline gelirdi.

    Sanallaştırma platformları ile birlikte Bir host üzerinde lisansınıza göre birden çok işletim sistemi kurarak, sistemler birbirinden etkilenmeden, hem maliyetleri düşürmüş olup, hemde yönetimi kolaylaştırmış oluyoruz.

    peki hadi server işletim sistemlerini anladıkta Windows 10 üzerinde neden Hyper-V özelliği var ? nerede buna ihtiyacımız olacak diye soruyorsanız, Hemen ona da birkaç örnek verelim.

    Diyelimki windows 10 üzerinde çalışmayan, ama kullanmanızda gereken bir uygulamanız var, Sırf bu uygulama çalışsın diye bilgisayarınızı formatlayıp, eski bir sisteme geçiş yaparak güncellikten ödün vermek yerine, Hyper-V üzerinde uygun bir sanal makine kurarak programı bunun üzerinde çalıştırabilirsiniz.

    yada diyelim ki bir yazılım geliştirdiniz, bunu farklı ortamlarda test etmeniz gerekiyor. Ya yazılımı dolaştırıp başka işletim sistemlerinde çalışıp çalışmadığını test edeceksiniz, yada bilgisayarınızı formatlaya formatlaya, testlerinizi bitireceksiniz. Kulağa korkunç geliyor, iyiki sanallaştırma platformları var. 🙂

    Geçelim kuruluma

    Öncelikle denetim masası üzerinden program ekle kaldır yolunu izleyerek windows özelliklerini aç veya kapat sekmesine tıklıyoruz.

    Sonra açılan Menüde Hyper-V check box’unu dolduruyoruz.

    Otamatik katılımsız bir kurulum gerçekleşecek.

    Sonrasında yeniden başlatmamız yeterli olacak.

    Bilgisayarımız açıldıktan sonra arama bölümüne yazarak hyper v yöneticimizi açıyoruz. Sonrasında görev çubuğuna ekleyebiliriz.


    Sanallaştırma platformumuz artık kullanıma hazır.

    Bir sonraki malalede, sanal switch ayarlarının yapılışı ve sanal makine kurulumunu anlatacağız.

    bilişimli günler.

    Yorum yapan ilk sen ol.

    Bir yorum ekle